Zo schrijf je duidelijke webteksten

Jij doet iets goeds. Met je hart, hoofd en handen. Dat komt recht uit je rikketik. Dat voelt jouw klant binnen drie seconden. Als het oprecht klinkt, klikt het.

Maar hoe goed klinkt jouw verhaal?

Wat doé je? In één glasheldere kop

Dacht jij ook aan die ene verzekeraar? Glashelder. Doen ze goed hè? Dat wil je. Zo'n kop die in je kop (oké, hoofd. Hoofd) blijft hangen. Gevat, niet wijsneuzerig. Informatief, zonder havermout. Droog, star. Een mix dus.


Wees doorzichtig

'Transparant'. We willen het allemaal zijn, maar niet te letterlijk horen. Eerlijk duurt het langst. Communiceer open over je doelen, methodes en resultaten. Laat zien dat je droomt. Een kijkje in je hoofd maakt je mens.

Vertel je verhaal

'Er was eens...' Maar wat jij doet is geen sprookje. Daar werk je hard voor. Laat zien waar jij je bed voor uitkomt. Waar je rikketik harder van gaat kloppen. Waar je kwaad van wordt zelfs. Een persoonlijk verhaal is een bruggetje naar het hart van je klant.

Gebruik eenvoudige taal

Spreek breed aan. Vermijd moeilijke termen. Zo maak je je tekst toegankelijk voor een breed publiek. Makkelijk schrijven? Dat is verdomde makkelijk.

Wees concreet

Andere eenpitters communiceren vaak wollig. Met opzet. Dat geeft lekker veel ruimte. Maar jij schiet niet (meer) met hagel. Geef dus specifieke voorbeelden van je impact en hoe je bijdraagt aan verandering.

Gebruik actieve zinnen

Wat jij doet werkt door in de toekomst. Spoor lezers aan tot actie met krachtige en actieve zinnen.

Visualiseer successen

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Zeggen ze! Toon afbeeldingen en video's die de effecten van je werk illustreren.

Benadruk gedeelde waarden

Gezien worden. Begrepen worden. Dat wil iedereen. Dat kun jij bereiken met je tekst. Spreek direct de waarden aan die je deelt met je doelgroep. Ken jij hun waarden al?

Creëer urgentie

De wereld heeft je nodig. Heeft jouw ideale klant. Of het nou hyperlokaal of globaal is. Daarom komen ze naar je toe. Leg uit waarom het nu belangrijk is om nu wat te doen. Dat wat jij doet ze daar bij helpt.

Raak. Met woorden.

Gevoelens. We hebben ze allemaal. Je raakt harten door emoties te weven door je verhalen. Weet jij wat jouw lezers
het meest raakt? Gebruik dat. Nooit kwetsend, maar begrijpend.

Optimaliseer voor SEO

Een tip die overbodig voelt. En soms haaks op gevoelsmatige, verhalende tekst. Toch moet ook jij zorgen dat je goed vindbaar bent in zoekmachines. Dit doe je door relevante zoekwoorden te gebruiken.

Houd het persoonlijk

Vertellen vanuit de 'wij'-vorm, als je eigenlijk alleen werkt? Dat kun je doen. Je ideale klant prikt door keihard doorheen. Daar gaat je zeepbel. Ik en jij. Samen. Richt je daarom tot je lezer met een persoonlijke toon.

Wees consistent

Plaatjes maken in het hoofd van je lezer. Daar draait het om. En een metafoor is leuk hoor. Knap gevonden ook. Maar zorg er dan ook voor dat je die constant doorvoert. Praat je over een vogel die zijn vleugels uitslaat? Mooi, dat werkt. Maar op de volgende pagina lees ik iets over een 'geoliede machine'. Oh, oeps. Wees dus consistent in je boodschap en stijl. Die maken jouw bedrijf jou. Kies beelden die bij je passen.

Gebruik testimonials

Een gouden tip. Verzamel ze allemaal dus ervaringen anderen die met je gewerkt hebben. Die iets van je gekregen hebben. Dat schept vertrouwen en geloofwaardigheid bij je ideale klant.

Zorg voor connectie

Wat wil je dat ik doe? Wees duidelijk op je website. Bied duidelijke, makkelijke manieren voor lezers om te doneren, deelnemen of delen.

Licht samenwerkingen uit

Samengewerkt met een andere eenpitter? Wil ik zien! Werk je al jaren voor een toffe klant uit de buurt? Tonen! Laat zien met welke organisaties je samenwerkt.

Update regelmatig

Iedereen plaatst goede content. En klantwensen veranderen. Houd daarom je content vers en up-to-date met je laatste successen, je aanbod of juist met ontwikkelingen in jouw branche.

Wees respectvol en inclusief

De wereld mag open. Voor iedereen. Geef iedereen de ruimte zichzelf te herkennen in je boodschap. Iedereen is uniek. Maar we willen allemaal ruimte. Niemand is eigenaardig. Iedereen heeft een eigen aard.

Experimenteer met formats

Een tekst is fijn. Het is vaak de basis voor je bedrijf. Gebruik blogs, interviews, en infographics om je boodschappen te variëren.

Focus op voordelen in plaats van functies

Jij bezielt, kaapt harten, knoopt samen. Klanten? Fans, abonnees, leden. Die wil jij. Iemand die over je kletst in een kringgesprek. Met een punt vegan pecantaart op schoot. Dus hup, voor de dag ermee. Wat doet het voor mij? Het is een gevleugelde uitspraak die overal rondfladdert. Jij bent enorm trots op je missie, je dienst of product. Dat snap ik! Maar redeneer vanuit je ideale klant. Wat doet jouw dienst voor hem? Zoom daar op in.

Voeg sociaal bewijs toe

Wie gingen jouw klanten voor? Verzamel testimonials. Wat vinden ze zo geweldig aan je? Zet dat in de etalage.

Mik op één doel

Jouw ideale klant heeft - zoals iedereen - wel wat beters te doen. En terecht! Dus respecteer hun tijd. Wat wil je graag dat ze doen? Wees daar open over. Je verkoopt iets. Of bent op zoek naar abonnees. Of je wilt leden werven. Laat dat zien.

Stem de tekst op je website af op je intentie

Zul je net zien. Word je met een zachte hand naar een website geleid om daar op een keiharde betaalpagina uit te komen. Wees daarom helder over je intenties. Die boodschap is crucieel. Die voer je consistent door op de hele pagina. Stem de tekst van je advertentie en landingspagina op elkaar af
Je ideale klant is overal. Hij leest op LinkedIn dat je appels verkoopt. Klikt op je link en vindt alleen maar peren. Misschien een open deur maar stem op elk kanaal je woorden met elkaar af.

Gebruik de tekst van je landingspagina in de woorden van je ideale klant
Welke woorden gebruikt jouw ideale klant? Gebruiken ze dezelfde woorden die jij gebruikt? Maak je tekst scanbaar Sorry, geen tijd. 'Mensen lezen niet.' Die wil ik wat aanpassen. Mensen lezen alleen wat ze aanspreekt. Dus, spreek ze aan! Letterlijk. Mensen zijn woordig. Taal verbindt ons. Kan ons raak op plekken die we normaalgezien niet goed voelen. Dat kan kort. Of lang.

Leg deze tips eens naast je verhaal. Ik ben benieuwd wat je ervan denkt!

Terug naar blog