Verstand van boeren.

Klant
HZPC | Clockwork
Expertise
Mobile UI Design, User interviews
HZPC project image
Uitdaging
Elke aardappel is uniek. In Joure, Friesland ontwikkelt HPZC de meeste uiteenlopende rassen, klaar voor de wereldmarkt. Die aardappel is gekweekt voor een specifiek klimaat of wens. Allemaal hebben ze een eigen benadering. Heldere instructies dus. Grote aardappels voor de Grote Gele M. Krieltjes voor de Blauwe Grootgrutter. Hiervoor krijgen akkerbouwers over de hele wereld folders, geschreven in hun taal. Het is daarbij de vraag of ze het kunnen lezen. Naast tekst, helpen heldere pictogrammen de boeren stap voor stap met het telen en verzorgen van de rassen.
Mijn rol
✅ Input uitvragen bij verschillende stakeholders
✅ Designer tijdens design sprint
✅ UX en interactie ontwerp tijdens ontwerpfase
✅ Validatie van concept tijdens internationale beurs
✅ Overdracht naar development team
De aardappel in een ander daglicht
Ploegen met een os, plannen met een smartphone. Zo groot zijn de verschillen. Ik bracht de wensen van de landbouwers in kaart op basis van eerder afgenomen interviews. De kern van de app is de tijdlijn. Via verschillende hoofdstukken en detailpagina’s, heeft de boer de juiste informatie onder z’n duim. En een beetje grond natuurlijk. 
Het juiste materiaal 
Goede spullen werken gewoon fijner. Om snel aan de slag te kunnen (en ontwikkelkosten te temperen) gebruikte ik Google’s Material Design template. Het is eenvoudig te stijlen en schaalt perfect op verschillende devices.

Een ziekte of ander probleem? Ook hier heeft de app een antwoord op. Met de chatfunctie neem je contact op met collega’s of lokaal HZPC-personeel. Anders is er altijd nog de wiki. 

Elke boer is uniek, de liefde voor het vak de gemene deler. 
Video 'HZPC TO Grow' made by HZPC.
Resultaat
De app is goed ontvangen in het veld. De boeren delen eenvoudig hun rassen in en krijgen passend advies. Op maat van bodem tot transportband.

Tijdens De International Potato Days toonden we telers uit Israël, Zuid-Afrika en Frankrijk onze oplossing. Kende je de International Potato Days nog niet? Wij ook niet hoor. Het is dé dag waarop alle grote spelers in de aardappelwereld samenkomen. Een uitgelezen kans om onze ideeën te toetsen. Aanpassingen en suggesties belandde in het uiteindelijk ontwerp. Voor de rest? Niets dan lof! Uh, aardappels...

✅ Snel naar de markt met Google Materiaal Design design systeem
✅ Minder tijd in de app, meer aandacht voor de opkomst
✅ Advies op maat voor elk scholingsniveau
✅ Eenvoudig contact met de chat-functie
✅ Stap-voor-stap teelt instructies
✅ Meertalige iOS & Android app